de veghe in lanul cu gargara

-pamflete, sarcasme si alte obraznicii-

sâmbătă, 27 martie 2010

Isi va mai „repera” onoarea presa scrisa?


Analizat la rece, scandalul iscat de plecarea unor ziaristi de la „Atac de Arges”, circ amplificat de dezvaluirile acestora in privinta metodelor de lucru si a „deontologiei” care guverneaza bucataria interna a saptamanalului, scoate in evidenta criza profunda de identitate cu care se confrunta la ora actuala presa scrisa. Publicatiile de referinta, in loc sa-si duca la indeplinire menirea de formatoare de opinie, sunt pur si simplu sufocate de tabloide. Mici petarde arunca din cand in cand asa-zisele publicatii pe segmentul anchete-dezvaluiri, in fapt cuiburi din care santajisti mai mari sau mai mici mitraliaza oameni potenti din toate sferele vietii sociale. In sensul asta se pervertesc inclusiv ziaristii. Chestiunea nu-i izolata si nu se petrece, din pacate, doar la nivel provincial.
Pierderea globala de reputatie a presei scrise este unul din subiectele tratate si de proaspatul premiat la Roblogfest pentru cel mai bun blog de presa, Iulian Comanescu (comanescu.hotnews.ro ). In sensul asta, Comanescu face un sondaj de opinie printre cativa meseriasi din bransa, cu privire la decaderea (sau decadenta!) presei scrise. Mie mi-a placut cel mai mult cum a explicat Ciutacu fenomenul:
Disparitia aproape totala, in principal din cauza economiilor, a speciilor jurnalistice unde se facea diferenta. E vorba de reportaj si investigatie. Primul costa, a doua se putea face (si se face din ce in ce mai des) lejer de pe scaun, pe baza de servite. Se poate folosi (si se foloseste) in scop de santaj.”

13 comentarii:

  1. Doamne, cata dreptate are Ciutacu...Dar, parca, si "filozoful" Tataie are dreptate in versurile: "O parte din presa preseaza c...t". Ce spui, batrane?

    RăspundețiȘtergere
  2. Se spune ca presa e oglinda fidela a societatii in care traim. Cu asta cred ca am spus totul.

    RăspundețiȘtergere
  3. se pare ca te-a cam luat batrane vorba pe dinainte in materialul anterior...
    e o lasitate sa te iei de cineva pe care nu-l cunosti si fara sa ii spui in fata ce vrei... si mai ales de o femeie.
    stii ce urmeaza in continuarea interviului ? poate doar daca esti nostradamus.
    considera comentariul unul pertinent...daca poti, evident.
    eu atat am avut de spus !

    RăspundețiȘtergere
  4. Au trecut doua zile si nu ai primit un atac dur din partea Danei. Asta spune multe despre calitatea ei umana. In loc sa-l lauzi pe Comanescu, mai bine cereai scuze cui trebuie.

    RăspundețiȘtergere
  5. Consider materialul tau anterior unul scris din burta.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ma baieti, daca vreti sa polemizati cu mine, macar cititi dracu' ce scriu, nu mai dati navala ca mustele-n lapte.Daca nu sunteti in stare, polenizati pe alte bloguri, sunt destule destinate cocalarilor, de exemplu.
    Cat despre amenintarile voalate la care se deda anonimul My, vorba cantecului: cati ca voi, cati ca voi!

    RăspundețiȘtergere
  7. Te-am supraestimat, dle Popa.
    Nu te-a amenintat nimeni, iti evaluam comportamentul. Iti mai spun o data pe litere: ziceam ca nu e civilizat ceea ce-ai facut dumneata. Daca vrei sa spui ceva cuiva ii spui in fata.

    RăspundețiȘtergere
  8. Repet, dle anonim, citeste ce scriu. Daca nu intelegi, iti explic. Pe litere: presa asta nu e o iesle la care poate paste oricine.Or, interviul domnisoarei(cu care nu am absolut nimic)este unul dintre cele mai clasice exemple despre cum NU se face un interviu.Nu-i nimic mai civilizat decat sa atrag atentia asupra acestei realitati.
    Sfatul meu: incrancenarea cu care te chinui sa-ti sustii un punct de vedere "in orb", e demna de o cauza mai buna.

    RăspundețiȘtergere
  9. Sa vad daca inteleg logica ta alambicata:

    Nu faci parte din presa dar iti dai cu parerea intr-un mare stil si scrii articole din burta.
    Daca cineva face - sa-i zicem interviu in interviu - si spune ce se petrece la Pitesti il blamezi. Dar sa pui degetele pe tastatura si sa relatezi de la fata locului magariile de acolo nu ti-a trecut prin minte. Ca doar esti la curent ! Macar lasa-i in pace pe cei care fac asta. Sau zi-le in fata ce ai de zis ca sa nu fi luat de las.
    Interviurile la care visezi tu se fac in presa scrisa... Pe bloguri se abordeaza un stil lejer. Ai blog fraged si ai timp sa inveti lucrurile astea.
    Nu te mai folosi de tripticuri si recunoaste ca ai gafat si te-ai pripit in a trage concluzii.
    Si inca ceva: nu mai face discriminari !

    RăspundețiȘtergere
  10. Amice, vorba lu' Nenea Iancu, esti...pe langa!

    RăspundețiȘtergere
  11. Atunci cum spuneam te-am supraestimat. Ce sa-i faci daca PSD a spalat mintea unora.

    RăspundețiȘtergere
  12. Mai, amarastenilor, cand Madalin scria la Evenimentul zilei si Academia Catavencu, voi nu stiati sa cititi!

    RăspundețiȘtergere