de veghe in lanul cu gargara

-pamflete, sarcasme si alte obraznicii-

miercuri, 14 septembrie 2011

A fost sau n-a fost?


Mi-am pus răbdarea la încercare citind presa de după excursia lui Băsescu în America. Nici mercenarii roş-galbeni, nici cei portocalii n-au reuşit să mă lămurească dacă Bălălău a fost primit cu adevărat la Casa Albă, în condiţiile în care, deşi l-a găsit pe Obama, nu s-a găsit nimeni să-i întindă covorul roşu. Voi ce părere aveţi: a fost sau n-a fost?

Curentul: ”Potrivit informaţiilor noastre, discuţiile dintre cei doi şefi de stat au avut loc chiar la Casa Albă, în Biroul Oval, semn că vizita lui Traian Băsescu nu este deloc întâmplătoare, aşa cum lăsau unii să se înţeleagă.”

Evenimentul zilei: „Zi neagră pentru televiziunile de ştiri, prinse în ofsaid: Obama l-a primit pe Băsescu la Casa Albă.”

Dan Andronic: Încă de sâmbătă, atunci când a fost anunţată vizita preşedintelui Băsescu la Washington, o serie de voci s-au grăbit să concluzioneze că preşedintele nu se va întâlni de fapt cu şeful statului american. Opiniile asupra vizitei au fost variate, dar tonul invariabil zeflemitor. S-a sugerat că preşedintele României a încercat „să forţeze mâna” lui Obama, dar că nu a reuşit decât o întâlnire cu vicepreşedintele Joe Biden, că nu se va obţine nimic în urma vizitei sau că Traian Băsescu va fi primit la Casa Albă „pe uşa din dos, pe la servitori.”

Adevărul: „Băsescu, primit pe fugă de Barack Obama. Şeful statului român nu a fost primit pe covorul roşu, fiind doar o vizită de lucru, dar a avut o întrevedere cu preşedintele Barack Obama, în Biroul Oval de la Casa Albă. Întâlnirea a stat sub semnul incertitudinii, până în ultimul moment.”

Cristian Teodorescu (Vox Publica): „Nu văd o performanţă în faptul că preşedintele României a izbutit totuşi să fie primit în Biroul Oval de preşedintele Obama, deşi această întâlnire nu figura pe agenda oficială a preşedintelui american. O întâlnire semnificativă cu preşedintele Americii nu poate sta sub semnul lui nu se ştie, nici măcar al lui poate.

Cotidianul: „Băsescu s-a întâlnit întâmplător cu Barack Obama. După ce ani de zile a urmărit întâlnirea cu omologul său american, preşedintele Traian Băsescu a acceptat, la finalul mandatului lui Barack Obama, chiar şi o întâlnire neoficială, pentru care misiunile diplomatice ale României şi SUA au depus deja multe eforturi.”

Cristian Tudor Popescu: Nu ştiu ce au convorbit în 25 de minute Barack Obama şi Traian Băsescu. Dar presupunând că o astfel de discuţie ar avea loc, o oră, două, trei, mă întreb: ce ar putea discuta, fireşte, în băsic ingliş, intelectualul autentic, omul profund serios şi de bun simţ, fără urmă de vulgaritate, fără nostalgii histrionice de actor ratat, fără minciuni şi lacrimi la minut, Barack Obama cu dl. Băsescu?”

P.S.: Pentru liniştea Europei: cheile de contact de la scutul antirachetă au rămas la Casa Albă sau sunt pe barul de la Cotroceni?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu