de veghe in lanul cu gargara

-pamflete, sarcasme si alte obraznicii-

miercuri, 31 martie 2010

Ce-a ordonat de urgenta Guvernu’, de 1 aprilie


# Profesorii sa-si primeasca salariile marite cu cat vor ei, inmultit cu 50%

# Punctul de pensie sa fie egal cu indemnizatia unei amante de parlamentar

# Pensiile nesimtite sa ramana nu doar in guvernarea asta, ci si pe lumea ailalta

# Ajutoarele sociale sa fie platite din spagile ministrilor.

# Primul ministru sa creasca in ochii electoratului

# La Bufetul parlamentului sa se serveasca doar rahat cu apa rece

# Parchetele si serviciile secrete sa imparta stenograme si in stanga, nu numai in dreapta presei

# Presedintele sa bea numai apa plata cu lamaie

# BNR sa dicteze dobanda de referinta a FMI

# Leul sa-mpuste francul elvetian

# Mircea Badea sa intre-n gura presei la B1 TV

# Elena Udrea sa joace-n Baywatch rolul sirenei lu’ Vasile Roaita

# Gigi Becali sa fie sef la Observatorul astronomic, vai Steaua lui!

# Victor Ponta sa fie internat intr-o gradinita cu program prelungit, unde Bunicuta sa-i dea Bombonel

# Crin Antonescu sa fie numit sef la pompieri, daca tot si-a propus sa stinga flacara violet

# Mircea Geoana sa nu mai fie niciodata numit, ci doar strigat: Prostanacule!

# In fine, Traian Basescu sa fie propus la functia onorifica de ambasador UNICEF, pentru candoarea cu care boxeaza copii!

Prezenta Ordonanta de Urgenta de 1 aprilie va intra in vigoare cand va face plopu’ pere, Berceanu sutele de kilometri de autostrada, iar Boc reformele anti-criza. Rastimp, noi, astia de-am ramas p’aci sa votam si sa stingem lumina, le pregatim penele!

Teo versus Ghervasuc! Tato, mi-e rau!



In colegiul 4 Bucuresti se vor infrunta doua dame: fosta realizatoare TV Teo Trandafir si fosta sefa a Loteriei, Liliana Ghervasuc-Minca. Doua loaze pe un loz: fotoliul de parlamentar. Pe Teo s-ar putea sa v-o mai amintiti, era prietena cu Tanta, se tineau de barfe la mogulul Sarb, in timp ce “Madam Lotery", la Antenele altui mogul, sfida saptamana de saptamana teoria probabilitatii, explicandu-ne ca 6 nu pot iesi din 49 decat pe la zile mari: Craciun, Paste si ajunul alegerilor. La ce “femei barbate” au aratat ca sunt, madamele promit o paruiala pe cinste in campania electorala, mai ceva ca Mita Baston si Didina Mazu in “D’ ale carnavalului.” Eu unul m-am asezat deja comod in fotoliu si-astept cu nerabdare sa-nceapa comedia!



Despre ziaristi. Vorbesc ca sa intelegeti dumneavoastra.


„Jurnalismul mogular se confunda azi cu parerologia sterila, toxica.”, scrie pe hotnews.ro Dan Tapalaga, unul din talibanii de presa ai lui Basescu, intr-un articol intitulat, culmea ironiei, „Acum vorbesc altii, dumneavoastra intelegeti.”. Domnu’ presedinte, da-ti-i cateva zile libere scribului asta, c-o sa-l aveti pe constiinta. Sa iasa din adaposturile anti-mogulice, la lumina, la aer curat, a venit primavara, what the fuck, viata e frumoasa, chiar si cu Voiculescu, Vantu sau Patriciu sule-n coasta!
Nici la moguli nu e liniste. Pentru ca Vantu a interzis difuzarea saptamanalului Kamikaze prin reteaua pe care o controleaza, „Adevarul Holding” al lui Patriciu comite un comunicat de presa in care se scrie ca SOV, „isi etaleaza in toata „splendoarea” murdarele principii de business”, drept pentru care „societatile de distributie care nu vor mai vinde revista „Kamikaze” nu vor mai putea comercializa produsele Adevarul Holding, inclusiv carti si DVD-uri.” Io-te ba, comunicatul Patriciului cat Adevar graieste! „Kamikaze” nu erau aia de la „Catavencu”, de se laudau ca au fugit de la mogul ca sa faca presa independenta? Bag seama c-au fugit de dracu’ si-au dat de tac’su! Adevarati kamikaze!

marți, 30 martie 2010

Trilulilu, crocodilu’!


Alex Fatuloiu e fiu lu tac’ su. Care tac’ su, helooo!, si-a atins limita incompetentei de pe pozitia de chestor sef al Politiei Romane. Alex Fatuloiu nu s-a facut politist, dar balada spune ca e seful politistilor argeseni. Alex s-a facut haiduc: ziua da bani cu imprumut celor aflati la ananghie, iar noaptea cheltuie cu tovarasii de ceata dobanda aferenta. Ca orice beizadea care se respecta, sparge banii in localurile cu manele, afaceristi si interlopi, asa cum s-a intamplat intr-o noapte de pomina la Duet, in Bascov, acolo unde Alex Fatuloiu, in timp ce-si serba ziua, a primit cadou o manea, de la Danut- trai neneaca pe banii lu frate’su, Spataru. Ca orice hit care se respecta, acesta a fost postat pe trilulilu.ro, dupa cum urmeaza. Zi-le domnu’ Mexicanuuuu!


Asculta mai multe audio Muzica


Buna tara, rea croiala


Cronica evenimentelor urbane si suburbane

# Conform transcripturilor telefonice realizate de procurorii DNA cu neprecupetitul efort al serviciilor secrete, Cornel Penescu ar fi incercat sa-l cumpere pe seful Garzii de Mediu Dolj cu suma de 10 milioane de lei vechi. Pret de promotie! Intr-un inexplicabil acces de orgoliu pe prafurile astea, functionarul a constatat ca nu e asa de ieftin si, in consecinta, a declinat oferta.

# Patriarhia pregateste nu mai putin de 300 de litri de mir pentru sfintirea din Joia Mare. Pe cale de consecinta, In Fericirea Sa, Patriarhul asteapta zeci de mii de romani, normal, sa le dea la...mir!

# Sfantul Sinod vrea sa-i mute pe preotii divortati, de la altar, in cor. O decizie cum nu se poate mai inteleapta: e clar ca respectivii au ureche muzicala, din moment ce, dupa noile canoane, au fluierat in biserica!

# Un medic a fost prins baut la volan de trei ori in mai putin de 24 de ore. Spre ghinionul soferului, echipajele de politie misunau pe toate cele trei carari pe care omul se intorcea acasa!

Caz de targa!


Pe Traian Basescu l-a cam luat votca pe dinainte, din moment ce a afirmat, la dezbaterea pe Legea Educatiei, ca 40% din diagnosticele puse de medicii romani sunt gresite. In replica, medicii oscileaza intre mai multe diagnoze: presedintele ori e prost crescut, ori prost informat, ori mincinos de-a dreptul, ori toate trei!
Asta cu atat mai mult cu cat, unul dintre cei care au intocmit raportul Comisiei Prezidentiale pe probleme de Sanatate, presedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astarastroaie s-a simtit obligat sa-i atraga atentia Marinarului ca sula nu are nimic cu prefectura, in sensul ca diagnosticele eronate n-au legatura cu nivelul de pregatire al medicilor, ci cu lipsa mijloacelor de investigare si diagnosticare din spitalele romanesti.
De altfel, de conditiile admirabile si sublime din spitale a fugit si chiriasul de la Cotroceni, atunci cand s-a operat prin Austria. Cu toate acestea, nu se stie daca Basescu s-a insanatosit complet, intrucat medicii l-au cautat la hernie, nu si la cap!

luni, 29 martie 2010

Buna tara, rea croiala!


Cronica evenimentelor urbane si suburbane

# Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, spune ca hotelierii de pe litoralul romanesc practica preturi asemanatoare celor din Grecia si Turcia, in conditiile in care serviciile oferite nu sunt la acelasi nivel. Hotelierii bulgari au chiar preturi mai mici, a adaugat ministrul. Nu-i asa ca-i incredibil? Cum de si-o fi dat seama?
# Florin Chilian a ajuns la concluzia ca gesturile decente ii fac pe unii sa latre. Nimic mai adevarat! Ganditi-va la profesorii care cer salarii decente si la cum latra Boc: „N-am, n-am!”
# De la o vreme se intampla ceva cu presarii astia de lucreaza la moguli. Cred ca i-a luat astenia, din moment ce tind sa devina umani, cu riscul de a-si da cu ratingul la gioale. Va dau cuvantul de onoare ca am vazut cu ochii mei la „Stirile de la ora 5”, una cu urmatorul titlu: „Salvat de la moarte”!!!

duminică, 28 martie 2010

„Let's do it!”


Neste oameni carora le mai pasa de tara asta frumoasa dar locuita, tin mortis sa puna pariu ca-n Romania speranta moare ultima. Altfel nu-mi explic cum de spera sa duca la bun sfarsit o asa campanie, „Let's do it, Romania!", care presupune nici mai mult nici mai putin ca patria noastra teribil de murdara sa fie curatata de gunoaie in doar o singura zi!!! Nu, nu vom scapa de politicieni, asa cum probabil ati sperat, ci de muntii de gunoaie si deseuri care pe cei mai multi dintre noi ne lasa indiferenti, iar pe turistii straini, fara replica. Campania nu include zonele urbane, se bazeaza pe voluntariat si urmeaza a se derula inclusiv in judetul Arges. Daca vrei si tu sa pui umarul, uite aici un punct de plecare: http://www.letsdoitworld.org/.

sâmbătă, 27 martie 2010

Cel mai prost din curtea scolii!


De la structura ciclurilor de invatamant, pana la desemnarea rectorilor, noua Lege a Educatiei starneste protestele profesorilor, rectorilor, parintilor si studentilor. Profesorii nu vor sa-si ocupe posturile printr-un concurs de...imprejurari organizat in scoala, rectorii vor sa fie alesi si nu desemnati pe cine stie ce criterii clientelare, parintii reclama modificarea schimbarii la examenul de Bacalaureat, iar studentii nu vor ca „privatele” cu aere de universitati sa beneficieze de bani de la bugetul de stat.
Cum discutiile pe marginea proiectului s-au concretizat intr-un admirabil dialog al surzilor, ministrul Funeriu i-a invitat pe toti reprezentantii sistemului la o dezbatere la care va participa- stupize, stupize!- si...presedintele Traian Basescu. Cu alte cuvinte, suparat ca e luat in bataie de joc, Funeriu ameninta ca vine cu tac-su la scoala!

Isi va mai „repera” onoarea presa scrisa?


Analizat la rece, scandalul iscat de plecarea unor ziaristi de la „Atac de Arges”, circ amplificat de dezvaluirile acestora in privinta metodelor de lucru si a „deontologiei” care guverneaza bucataria interna a saptamanalului, scoate in evidenta criza profunda de identitate cu care se confrunta la ora actuala presa scrisa. Publicatiile de referinta, in loc sa-si duca la indeplinire menirea de formatoare de opinie, sunt pur si simplu sufocate de tabloide. Mici petarde arunca din cand in cand asa-zisele publicatii pe segmentul anchete-dezvaluiri, in fapt cuiburi din care santajisti mai mari sau mai mici mitraliaza oameni potenti din toate sferele vietii sociale. In sensul asta se pervertesc inclusiv ziaristii. Chestiunea nu-i izolata si nu se petrece, din pacate, doar la nivel provincial.
Pierderea globala de reputatie a presei scrise este unul din subiectele tratate si de proaspatul premiat la Roblogfest pentru cel mai bun blog de presa, Iulian Comanescu (comanescu.hotnews.ro ). In sensul asta, Comanescu face un sondaj de opinie printre cativa meseriasi din bransa, cu privire la decaderea (sau decadenta!) presei scrise. Mie mi-a placut cel mai mult cum a explicat Ciutacu fenomenul:
Disparitia aproape totala, in principal din cauza economiilor, a speciilor jurnalistice unde se facea diferenta. E vorba de reportaj si investigatie. Primul costa, a doua se putea face (si se face din ce in ce mai des) lejer de pe scaun, pe baza de servite. Se poate folosi (si se foloseste) in scop de santaj.”

vineri, 26 martie 2010

“Presa ca o hazna”- cu Stefan Dumitru Afrimescu


Pe http://dielda.blogspot.com/ apare un interviu cu, citez, “poetul si publicistul Stefan Dumitru Afrimescu, pe marginea recentei sale demisii de la “Atac de Arges” . Dialogul, purtat pe “messenger”, este semnat de Dana Dinu, ziarista independenta de Bucuresti, daca e sa dau crezare blogului. Interviul se cheama “Presa ca o hazna” si, pentru a va intromisiona in subiect, voi reda cateva pasaje edificatoare:

Dielda: Aparitia unui ziar pe piata media romaneasca este un curaj nebunesc avand in vedere criza financiara. Cum credea Paraschivescu (patronul Atac de Arges- n.b.) ca va face valuri in Pitesti si implicit bani imediat ? Ce strategie aborda conducerea ?

Stefan Afrimescu: Nu stiu, poate prin aceleasi metode ca ale lui Ghezea.

Dielda: Adica prin santaj si manipulare ?


Dielda: Inteleg ca este un jurnalist bun Badea si de aceea conducerea ziarului a dorit sa fie oprit...

Stefan Afrimescu: O, da. Aferim!

Dielda: Nicolescu a cerut ca sa fiti extirpat de la Atac?

Stefan Afrimescu: Destul de probabil.

Constat cu dezamagire ca domnisoara Dinu, alias Dielda, ziarist independent, isi aroga prea multa independenta cand vine vorba de interviu, ca gen publicistic. Altfel, ar lasa impresia ca nu prea are habar de anumite reguli elementare ale interviului, sau, daca are, le-a cam uitat de data asta, chiar si in situatia in care demersul sau jurnalistic cu pretentie de exclusivitate se vrea a fi o "(con)vorbire" libera. Am scris "se vrea a fi" pentru ca nu prea pare o discutie libera. Intrebarile pe care i le adreseaza interlocutorului sunt mai mult mingi ridicate la fileu. Ceva de genul "nu-i asa dle Afrimescu ca...", ceea ce lasa clar impresia unui dialog "aranjat", fir-ar mama ei de deontologie sa fie! Nu cred ca Dumitru Afrimescu avea nevoie de avocati, de interviuri aranjate pentru a spune ceea ce are de spus. Parerea mea, Stefane!

joi, 25 martie 2010

Mama lor la toţi!


Începute la Buzău, protestele dascălilor aprind flacăra revoltei în din ce în ce mai multe oraşe ale patriei. Răstimp, Boc ridică din umeri, declarând că nu poate fi mama răniţilor pentru 22 de milioane români. Logic: nu poţi fi mama răniţilor când eşti tatăl guvernelor care i-au sărăcit pe români! Guvernele Boc ne-au adus pe marginea prăpastiei, iar domnul prim-ministru pare să strige din toţi bojogii „Tot înainte!”.
Deunăzi, vătaful lui Băsescu susţinea că fostul prim-ministru Tăriceanu avea obligaţia de a verifica respectarea legii în cazul Sterling şi, din acest motiv, poate fi considerat un "hoţ în sens figurativ". Mergând pe firul subţire al logicii marca Boc, se poate afirma că actualul prim-ministru avea obligaţia de a verifica respectarea legii în cazul majorării salariilor profesorilor cu 50% şi, din acest motiv, poate fi considerat un „tâlhar în sens figurativ”. Parcă tâlhar se cheamă cel ce-ţi ia cu japca pâinea de la gură, nu?

miercuri, 24 martie 2010

„Care este” nu mai este!


Cu sau fără voia sa, Victor Ponta scapă pe zi ce trece de oponenţii din PSD. Cum de Voicu, de pildă, se ocupă personal procurorii anticorupţie ai lui Băsescu, „Titulescu” s-a orientat către Vanghelie. „Care este” a rămas fără organizaţiile Ilfov şi Giurgiu şi e foarte posibil să-şi ia adio şi de la şefia PSD Bucureşti. Noua conducere a PSD a hotărât ca, până la organizarea conferinţelor locale, toate filialele judeţene care au conduceri interimare să treacă, de sub controlul lui „Almanahe”, sub coordonarea secretarului general, Liviu Dragnea. Cu alte cuvinte, ale sale adică, Marean a rămas „pă persoană fizică”. Adică singur!

Toţi, oamenii Preşedintelui


Traian Băsescu participă miercuri, 14 martie, la bilanţul SRI. Băieţii cu ochii albaştri vor prezenta mersul campaniei naţionale de plantat microfoane, campanie susţinută de la Cotroceni şi cunoscută sub motto-ul „Cine nu ascultă, e ascultat.” Tot în bilanţ, la „împliniri măreţe”, un capitol distinct, realizat printr-o excelentă colaborare SRI-SIE, este rezervat realegerii Preşedintelui. Dacă nu mă credeţi, mai aflaţi că Guvernul a decis sa introducă un sistem informatic, controlat de STS, care să ducă la eliminarea votului multiplu. Dacă vă aduceţi aminte, programul-pilot, girat de acelaşi STS şi folosit de către PDL la alegerile prezidenţiale, s-a dovedit a fi o reuşită totală, din moment ce s-a ales cine trebuie! Prin noul sistem informatic anti-fraudă, Preşedintele se va putea alege, pe viitor, printr-un simplu click din mouse.


P.S.: Jurnalistul Mile Cărpenişan a fost decorat post-mortem de Traian Băsescu. Mile a primit Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler. Băsescu şi-a justificat incalificabilul gest în felul următor: „Hă, hă: un găozar bun, e un găozar mort!”

marți, 23 martie 2010

Prima măsură anti-criză!


În sfârşit, o măsură concretă anti-criză e pe cale să prindă viaţă! Nu, nu este promovată "meseriaşii" lui Boc, aşa cum ar fi fost de aşteptat, ci de Parlament. Guvernul, prin Ministerul Finanţelor, s-a opus, şi veţi vedea imediat de ce.
Concret, măsura constă în faptul că firmele nu vor mai fi obligate să plătească TVA-ul decât la încasarea banilor de pe facturile emise. Reglementarea, adoptată de Senat, vine să pună capăt unui abuz incalificabil al Ministerului de Finanţe, care percepea TVA-ul la emiterea facturii. Cu alte cuvinte, banii înainte, ca la curve! Evident că, mai ales în condiţiile crizei, facturile sunt achitate cu destul de mare întârziere de către terţi, astfel că emitenţii, obligaţi fiind să achite TVA înainte de încasarea efectivă a banilor, sunt sortiţi să îngroaşe rândurile firmelor aflate în blocaj financiar. Cum observam, Parlamentul, prin Senat, încearcă să elimine acest abuz. Sper ca şi Camera Deputaţilor să adopte aceeaşi poziţie, în ciuda contra-argumentelor, penibile, ale celor de la Finanţe. Printre altele, aceştia susţin că plata TVA la încasarea banilor pe factură ar duce la „creşterea sarcinilor administrative pentru organele fiscale”!!! Nesimţiţii, pesemne că or fi dat în brânci tot inventând biruri care să le acopere incompetenţa!

Amicului Badea, cu simpatie


În prima zi ca angajat la ziarul meu, Dan Badea apărea pe prima pagina a unui cotidian local de referinţă. Nu făcuse mare brânză, doar o dăduse parte-n parte cu un coleg. Se bătuseră pe-o...ziarizdă. Am trecut peste episod şi a rămas să lucreze la mine. În salturi, aşa cum îi place lui. Am trecut şi peste asta şi l-am recomandat la „Evenimentul zilei”, pentru postul de corespondent...Ne-am despărţit în momentul în care nişte şantajişti din presă i-au promis arginţi nenumăraţi şi funcţii, multe funcţii. N-a făcut mulţi purici pe acolo: mizerabila publicaţie a fost închisă la un moment dat. De-atunci, Dan Badea e într-o goană nebună, din publicaţie în publicaţie...
Ultimele evenimente l-au readus în atenţia breslei, deşi îndrăznesc să spun că în scandalul de la „Atac de Argeş” mai mult el s-a băgat în seamă decât l-au băgat alţii. Cred, Dane, că duci un război care nu e al tău. Ştefan Dumitru Afrimescu, oricât ar fi el de analfabet, nu are absolut nimic cu tine, nu ţi-a făcut nimic. Nu merita să îl jigneşti, aşa cum ai făcut-o, pe blog, într-un limbaj incalificabil. În plus, ar trebui să-i arăţi minimum de respect, măcar prin prisma faptului că e mult mai în vârstă decât tine. Nu contează cât eşti de jurnalist, important e să fii OM. Din punctul ăsta de vedere, chiar dacă ţi-e greu să recunoşti, amicul tău, Călin Popescu ţi-a servit şi el o lecţie de viaţă. Evident însă că tu ai luat totul în nume personal, ceea ce dovedeşte că mai ai mult până...departe. N-aş vrea ca, peste ani, să te regăsesc în categoria jurnaliştilor ale căror destine în presă au fost triste, pline de umor!

luni, 22 martie 2010

Jurnalismul, ca o sentinţă pe viaţă şi pe moarte


„Jurnalistul timişorean Mile Cărpenişan, în vârstă de 34 de ani, a murit, luni, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Timişoara, unde era internat de săptămâna trecută, fiind în comă.”
Adevărat, pentru unii e doar o ştire...Pentru cei din breaslă, pentru cei - din ce în ce mai puţini - care aleg să exercite această meserie din pasiune, jurnalismul e ca o sentinţă pe viaţă şi pe moarte. Presa făcută din pasiune e ca o flacără, care te mistuie din interior...
Mă gândesc că, pentru ziarişti ca Mile, ar trebui introdusă în nomenclator meseria de ”maestru al presei.” Asta pentru a li se da peste bot jurnaliştilor ce-şi îndoaie coloana vertebrală pe-o bere şi doi mici, ziarizdelor ce prestează la subiect, gunoaielor cu pretenţii de investitori în libertatea de exprimare.

Test de angajare la Atac de Argeș

Aviz amatorilor!
Călin Popescu, unul dintre ziariştii vechi de la „Curierul zilei” a fost racolat de catre cei de la „Atac de Argeş”, pentru a li se alătura. Ziaristul de la „Curierul” povesteşte felul în care a decurs tentativa de racolare:
„Prietenul Dan Badea îmi dă mesaj pe mess, cum că are să-mi facă o propunere. Bănuiam că vrea să mă facă mare investigator la ziarul recent lansat, la care s-a băgat el. Eu nu sînt certat cu nimeni de la Curierul, nu sînt dat afară, nu sînt demisionar și nu știam cum să-l refuz. Deocamdată, Curierul e încă printre puținele ziare din țară care stă pe propriile picioare (poate Informația zilei din Satu Mare - sau alții care sînt destul de nebuni să supraviețuiască ar mai fi la fel). N-aș pleca dupa atîția ani la un alt ziar, să fac concurență ziarului actual, pentru un leu în plus. Pentru că insista am zis: hai să vorbesc, că nu mai scăpam de el! N-am vrut să merg la sediul lor - acolo mă chema! - așa că mă invită în barul Matteo să vorbim, că vine și patronul lui să-mi propună „ceva“. Merg cu cîteva minute înainte, să comand eu, ca să scap de faza penibilă cu cinstea făcută de presupusul angajator. Cînd intru, îl văd pe Doru Mitruș la o masă cu mai mulți, mă apropii, o văd și pe Luiza Dobrescu cu alții, între care și George Stăncescu, redactorul lor șef. „Aici, aici!“, îmi face semn Luiza. Mă așez: erau cei doi asociați ai ziarului, unul venit și cu femeia. Vorbeau cu Mitruș, care nu întelegea de ce, dacă l-au pus secretar de redacție, i se iau textele la corectură la București, și nu se publică decît știruțele. Unul din asociați le reproșa, în schimb, că „deja de la al doilea număr au început cu știri normale despre PNL“. Apoi, Stăncescu le explica de ce vrea să plece: directoarea ziarului (are și așa ceva) i-a explicat că, avînd în vedere că totul se face la București, rolul lui ca redactor șef e să se ocupe de curățenie. Atunci pică și ea, și el o întreabă: „E adevărat că ați zis să mă ocup de curățenie?“. „Da, păi...“. „Buna ziua!“ și au plecat amîndoi. Cam spășiti - și n-am înțeles de ce: cînd îți dai demisia, ai dreptul măcar la un pahar spart.
„Directoarea“ mi s-a părut una din acele femeiuști rătăcite prin gazetărie și care confundă presa cu fumatul. „Noi ne lămurim repede cînd cineva nu e bun“ - îmi explică scena „Florin“, după cum mi l-a prezentat Badea, care tocmai apărea și el.Trec eu la aparat. M-au întrebat în cor: „Cred că pot să lucrez la ziarul lor?“. Ocolesc răspunsul și spun că aș mai putea lucra, eventual, și ceva în plus. Ei voiau să spună, adică, dacă sînt capabil. Pe mine mă interesa însă să spună întîi cine sînt ei, ce vor. „Nevasta lui Pendiuc are un amant. Scrie asta“, începe unul, făcînd pe inteligentul. Zic: „Se vede că o știți, în primul rînd“. Apoi, explică: „Noi atacăm oameni“. Eu: „Dacă ai motive să-i ataci“. Apoi, celălalt, „Florin“, încearcă altfel: „Pe cine acoperă patronul tău?“. „Din politică, pe nimeni. Din oameni de afaceri, normal, pe prieteni și parteneri - Iulică Preda, de exemplu.“ „Cine e?“. „Nu sînteți din Pitești?“. „Nu“. Îi explic cine e. „Atunci, scrie-mi pînă mîine o anchetă cu Iulică Preda!“. Eu tot nu înțelegeam: de ce să scriu, cum vine asta, cînd eu nu am zis deloc că merg la ei, ce prostie să îmi ceară să-l atac pe prietenul patronilor cu care lucrez de 8 ani, doar că îmi zice el, și încă repede. Apoi se amestecă și „directoarea“: „Scrie-mi o anchetă cu cariera politică a lui Iani Popa și a Ancăi Barbu!“. Eu ezit să răspund, iar ea începe să se hlizească. Cum ar veni: vai, ce prost, n-am mai văzut așa candidat!Erau o mulțime de lucruri care trebuiau lămurite întîi - cum să nu fac concurență fostului ziar, cum să nu-i supăr pe patroni dacă plec, cum să lucrez eventual în două locuri, cum să fac asta rentabil și, nu în ultimul rînd, dacă publicația lor e ziar - fiindcă nu pare - și n-am chef să fiu pion pentru șantaje sau alte mizerii. În plus, eu am încă părerea, poate naivă, că un șef de ziar nu ar trebui să fie din aceia de la care te aștepti doar să-i vezi în piața, șoptind: „țigări, țigări, băieți“ sau propunîndu-ți „fetițe“. Dar asta e, azi nu mai sînt nici la balamuc atîția ceaușești și napoleoni cîți moguli - oricine poate scoate o fițuică, măcar cîteva numere. Indispus că l-am întrebat cum de nu-l cunoaște pe Preda, „angajatorul“ meu a tăiat-o repede. „Nu ești ce ne trebuie nouă. Avem nevoie de oameni cu inimă“ - adică n-am vocea lui Sorin Ovidiu Bălan. Ca și cînd îți trebuie „inimă“ să ataci aiurea pe oricine, pînă o iei în bot, în loc să reziști presiunilor și să scrii adevărul. Le-am urat succes și le-am zis că doar nu se așteptau s-o rup cu un ziar unde lucrez de 8 ani, pentru a veni la unul cu 2 numere. Ei au luat mutra: „Da, bate cîmpii“. I-am lăsat în pace, că erau cu Dan, să nu-i fac greutăți.
Florin Paraschivescu, așa îl cheamă pe marele asociat, care fusese partener și cu Ghezea. Atacul e ziarul acela despre care se spune că avea un patron, Ghezea, care, după ce s-a filmat cînd făcea sex oral cu Gyorfi, a făcut mare material de presă cu asta. Iată că are un asociat care vrea să-i continue tradiția. Imi pare rău pentru colegul, care mai demult scria că nu ar accepta un salariu sub 400 euro, acum are atîta nevoie de cei 12 milioane fluturați. L-am sunat apoi, să-l întreb ce a avut cu mine de m-a atras în asemenea farsă, dar mi-a respins apelul, probabil se teme să nu-i supere pe noii lui șefi.”

Atac la... „Atac de Argeş”!


Potrivit lui Ştefan Dumitru Afrimescu, unul dintre ziariştii concediaţi la doar 2 săptămâni de la (re)apariţia „Atacului de Argeş”, săptămânalul îl are ca director pe Florin Paraschivescu, acţionar la trustul „Atac” cu 51%, nimeni altul decât nepotul preferat al lui Mihai Ghezea, şi el acţionar în continuare, chiar dacă Paraschivescu a negat vehement această informaţie.
Ştefan Dumitru Afrimescu spune că săptămânalul „se vrea a fi de investigaţii şi dezvăluri, numai că în ziar se publică doar acele anchete ai căror protagonişti nu au cedat la presiunile exercitate de şefii cei mari ai ziarului”. Spre edificare, Afrimescu descrie o şedinţă de sumar la „Atac de Argeş”:
Florin Paraschivescu: Ce aveţi despre Nicolescu?
Redactorii: Destule...Ce-i drept, indirect, fiindcă şi-a băgat neamurile la înaintare.
F.P.: Atunci daţi-i la temelie! Despre Penescu aveţi ceva?
Redactorii: Tot dosarul de la DNA.
F.P.: Ok! La temelie! Şi despre Boureanu şi Davidescu ce aveţi?
Redactorii: Avem despre toţi...
F.P.: Dar despre Axinte şi fraţii Lazăr?
Redactorii: Avem de toate despre toţi, doar că lui Axinte i s-a sinucis de curând unicul băiat... F.P.: Da, şi? Mă doare-n p---lă pe mine de băiatu’ lu’ Axinte!
Redactorii: Da, numai că, ştiţi, omul a avut un şoc din care nu credem că şi-a revenit. Să-l mai lăsăm un timp să-şi mai revină.
F.P. Nu iertăm pe nimeni! Aşa vă luaţi salariile!


sâmbătă, 20 martie 2010

Bună ţară, rea croială


Cronica evenimentelor urbane şi suburbane
# Sute de ieşeni s-au călcat în picioare şi au devastat un magazin de bricolaj. Ca să fie siguri de reuşită, au venit şi a doua zi. Moldovenii au dat năvală la promoţii, la mare căutare fiind bormaşinile şi vopseaua lavabilă. Pesemne, ca să-şi dea înc-o gaură la curea şi-o spoială de primăvară la sărăcia aia lucie!
# Pentru stârpirea ţânţarilor, Primăria Bucureşti plăteşte anual de 28 de ori mai mult decât administraţia locală din Budapesta. În ceea ce priveşte deratizarea – omorârea şobolanilor, ungurii au reuşit să obţină servicii mai ieftine de trei ori şi jumătate decât Primăria Capitalei. E clar: ţânţarii şi şobolanii de Bucureşti trăiesc şi mor pe...picior mare!
# Lala este un ciobănesc german care va fi dat afară din Poliţia română pe motiv că e prea blând. Iată că, după miliţieni, nici câinii poliţişti nu mai sperie infractorii!
# Sfântul Sinod i-a legat pe preoţi de neveste precum Mihai Viteazul, pe ţărani de glie. Concret, popii ortodocşi divorţaţi sau recăsătoriţi nu mai pot sluji la altar. Altfel spus, cei care doresc să-l slujească pe Dumnezeu cu orice preţ, musai trebuie să stea cu dracu-n casă!

vineri, 19 martie 2010

Udrea, vrem păpuşi cu tine!


O găsiţi la Palatul Parlamentului. Se vinde la un târg de turism. A fost concepută de o creatoare populară din Argeş, Veronica Eşanu. E blondă şi ieftină: 30 de lei. Cu părul prins la spate, în coadă şi cu o şuviţă rebelă ce odihneşte un trandafir portocaliu. Ie şi fotă tradiţionale. Suplă, ochi albaştri. Conform declaraţiilor creatoarei sale, e Elena Udrea, în variantă de plastic!
Nu, domnule Preşedinte, păpuşa nu e gonflabilă!

joi, 18 martie 2010

Bună ţară, rea croială!


Cronica evenimentelor urbane şi suburbane
# Conform unui calcul făcut de „Evenimentul zilei”, tentativa de debarcare a lui Geoană de la şefia Senatului a costat contribuabilul român 1 milion de euro, preţul a 10 zile în care camera superioară a Legislativului a intrat în şomaj tehnic. Un fleac, la valoarea pedeleilor, care-s precum interlopii: fără număr, fără număr...
# Marian Vanghelie cere de la statul român o despăgubire de 3,750 milioane euro pentru magazinul "Bucureşti"( retrocedat între timp foştilor proprietari), adică de trei ori mai mult decât a plătit el când l-a achiziţionat pe şest de la AVAS, în 2003, pă persoană fizică. Acu’ Marean vrea de 3 ori mai mult, invocând, pe bună dreptate, devalorizarea euro în raport cu…moneda europeană!
# La Sovata, un cetatean maghiar a arborat steagul secuiesc pe Primărie. Acum stă sub steag şi are grijă de el. Ca să-l ajute, mai mulţi români din zonă s-au oferit să-l ude. Evident, pentru a prinde rădăcini.
# După ce anul trecut a împărţit discreţionar vreo 40 de milioane de euroi, turizda de la turism, Elena Udrea va arunca şi anul acesta alte 40 de milioane, tot haitei portocalii din administraţia locală. În acest context, Argeşul va primi, ca şi anul trecut, degetul mare, adânc înfipt în despărţitura dintre arătător şi mijlociu.

marți, 2 martie 2010

Muică, alt penal de onoare!


Dupa Mircia Gutău, primarul din Râmnicu Vâlcea, Oltenia, eterna Terra Novă, e pe cale să mai dea ţării încă un mare primar penal. E vorba de Antonie Solomon, ”banul” Băniei, suspectat că s-a spurcat la...banii lui Penescu. Că doar ban la ban trage, nu-i aşa?
La o prima evaluare, între Gutău şi Solomon există cel puţin două asemănări izbitoare: amândoi sunt pedelişti, ambii au fost săltaţi pentru luare de mită. Pentru ca asemănările să fie şi mai izbitoare, îi sugerez onorabilului, stimabilului don Gheorghe Smeoreanu, mai marele postului portocaliu Valcea TV, iniţierea unei noi campanii de presă, întru declararea lui Antonie Solomon cetăţean de onoare al Craiovei, aşa cum lui Gutău, de după gratii, i-a fost reperată onoarea la Vâlcea.
Iar ca treaba să meargă ca unsă (pricepeţi dvs, domnu’ Smeoreanu, că doar sunteţi vechi în branşă!) propun ca strângerea de semnături să se comită cu ocazia redeschiderii hypermaketului PIC din Craiova. Fiecare client să primească la intrare, contra semnătură, un un cupon de reducere la raionul deratizare, dezinsecţie, dezinfecţie. La ieşire, rahat cu apă rece!